Kolibri og solfugl som nektarædere

Kolibrierne i Sydamerika og Solfuglene i Asien og Afrika er alle fugle der lever af blomsternes nektar. Både kolibrierne og solfuglene har et langt tyndt næb som passer til blomsternes tragtformede kroner. Inde i næbet ligger deres tunger som fungerer som lange sugerør. Da nektaren er fattig på proteiner, supplerer disse fugle ofte deres kost med insekter for at gøre fødesøgningen så let som mulig er det tit nektarædende insekter der bliver snuppet, når nu fuglen alligevel kom forbi blomsten.

5412B-solfugl

Stærke fødder eller elegant på vinger

Solfuglen har stærke fødder, så den kan holde sig fast på kviste eller blomsten, medens den suger nektar. Kolibrien derimod, har ikke særlige stærke ben, men kan holder flyvende i luften på samme sted. Denne lille elegante flyver laver 8-tals-bevægelser med vingerne.

Nektaren er en protein-fattig kost, derfor supplerer de nektarædende fugle gerne deres kost med nogle af de insekter, som også lever af blomstens nektar. Derved får fuglene dækket deres protein og mineral behov.


Kolibri

Nogle af de mest fantastiske små flyvere er de sydamerikanske kolibrier. Der findes omkring 300 arter, og de ernærer sig næsten alle af blomsternes nektar. Kolibrierne er vigtige bestøvere for mange planter. Når de opsuger blomsternes nektar med deres rørformede tunge, får de også pollen på sig – og den bringer de så videre fra blomst til blomst. Og fordi hver enkelt kolibriarts næb ofte er præcist tilpasset én enkelt blomsterart, er kolibriens bestøvning meget effektiv.

Andre interessante sider

Flagermus
Flagermusen er det eneste aktivt flyvende pattedyr. Vingerne består af papirtynde elastiske hinder, der er spændt ud imellem fingerknoglerne, ben og hale. Hinderne er i virkeligheden en forlængelse af huden på ryg og bug. De fleste flagermus er nataktive, og finder skjul om dagen i hule træer, klippehuler, eller de hænger fra grenene i træerne. […]
Læs mere
Hjortesvin
Hjortesvinet ser umiddelbart ud som om det har horn. Det er imidlertid hjørnetænderne, der er vokset opad. Tænderne er for skrøbelige til at kunne bruges som våben, og forskerne mener da også at hornenes vigtigste funktion er indbyrdes kommunikation.
Læs mere
Hulepindsvin
En bemærkelsesværdig gnaver er hulepindsvinet, som træffes både i Asien og i Afrikas regnskove. Den kan veje op til 25 kg, men virker endnu større på grund af sine lange pigge. Hvis et hulepindsvin føler sig truet, rejser det piggene og ryster sig kraftigt. Den faretruende raslen dette afstedkommer, kan holde de fleste fjender på afstand, især hvis de […]
Læs mere

.