Truede elefanter

Den afrikanske elefant er ikke udelukkende et regnskovsdyr. Den lever også på savannen. Men mange elefanter i Afrika søger længere og længere ind i skovene for at være i fred for mennesket.

Der er mange forskellige grunde til at verdens elefanter er truede. Men i både Asien og Afrika er elefanternes udbredelse i tilbagegang på grund af menneskets fremtrængen. Tidligere levesteder kan blive utilstrækkelige hvis f.eks. veje og landsbyer opsplitter dem i for små områder og krybskytteri nedsætter selvfølgelig også antallet af elefanter.

Det er således ikke noget tilfælde at de tætteste bestande af begge arter af elefanter skal findes i egne hvor der er tætte skove og som er forholdsvis utilgængelige for mennesker. Men der er forskellige problemer som møder henholdsvis de afrikanske og de indiske elefanter.

Den indiske elefant trues

Menneskets indrykning i de tidligere regnskove, har på Sumatra betydet en problematisk opsplitning af den indiske elefants levesteder. Hugst og omlægning af regnskoven til landbrugs-jorde medfører ofte at små grupper af elefanter isoleres på små skovområder. Herfra er de nødsaget til at søge føde på de omliggende marker. Det resulterer selvfølgelig i konflikter mellem landsbyboerne og elefanterne og i dag er der mange elefanter, der bliver såret af geværskud når menneskene prøver at jage dem ud af markerne.

Sådanne elefanter bliver nemt meget aggressive overfor mennesker og på denne måde bliver elefanterne en trussel på flere selvforstærkende måder. Der menes i dag at være mellem 35.000 og 55.000 indiske elefanter tilbage i naturen.

Den afrikanske elefant trues

Gennem de sidste ti år har den internationale handel med elfenben halveret antallet af afrikanske elefanter og kun få steder kan vildt-levende elefanter leve, og det kun hvis de holder sig til områder langt væk fra menneskene. I januar 1990 blev der iværksat et verdensomspændende forbud mod handlen med elfenben. Dette forbud har hjulpet på antallet af elefanter, men på nuværende tidspunkt er der så dukket andre problemer op.

Mange af de nationalparker, der er med til at sikre elefanterne et sted at være, lever til dels af de indtægter de kan få ved at lade et par få elefanter skyde af vildtjægere hvert år. Men meget få rige vildtjægere vil betale en masse penge hvis de ikke kan få stødtænderne med hjem. Hvad er så bedst for den truede elefant?

Andre interessante sider

Gibbon
Gibbonaben er den mindste af menneskeaberne. Den har udviklet armgang i grene til perfektion, og den kan til forskel fra orangutangen bevæge sig gennem regnskovens trækroner i lange spring. Kun sjældent vælger en gibbonfamilie at bevæge sig på jorden – og hvis det sker, må aberne holde deres meget lange arme ud til siden for at undgå at slæbe […]
Læs mere
Næsebjørn som altædere
Næsebjørnene hører til en gruppe af pattedyr der kaldes halvbjørnene. Og som andre bjørne hører næsebjørnen faktisk til rovdyrene. Men disse rovdyr lever faktisk af planteføde lige såvel som af kød, og er derfor en omnivor snarere end en kødæder. Næsebjørnene bruger deres lange følsomme snuder til at undersøge skovbunden og de lavere træers grene […]
Læs mere
Dværgsilkeabe
Blandt Sydamerikas egernaber finder vi den helt lille dværgsilke-abe. Den lever af plantesaft, som den får ved at gnave hul på træers bark, og så besøge træet med mellemrum for at slikke saften i sig. Som tilpasning til dette liv har dværgsilke-aben udviklet særligt skarpe, krumme kløer, så den kan hænge fast på træstammerne, og specielle skæretænder, der holdes […]
Læs mere

.