Formering

I regnskoven har planterne udviklet ganske specielle former for tilpasninger, så de på trods af de særlige forhold alligevel kan blive bestøvet, få spredt deres frø, og blive i stand til at spire.

For at en plante kan danne frø og spire til nye planter, skal den bestøves. Det sker kun, hvis der overføres pollen fra den hanlige del af planten til den hunlige del. I regnskoven benytter planterne sig både af vind og af mange forskellige slags dyr til bestøvningen.

Når bestøvningen er foregået, og planten har udviklet frø, skal de spredes. Nogle frø spredes med vinden, men langt de fleste spredes ved hjælp af dyr. Det kan fx ske ved at dyret spiser frøet, som måske nødvendigvis skal passere dyrets tarmkanal, for at kunne spire; eller ved at dyret spytter frøet ud, når det har spist eventuelt frugtkød omkring frøet.

Andre interessante sider

Svampe
Hvis man skal være helt korrekt, er svampe hverken planter eller dyr. Der findes utroligt mange arter af svampe i regnskoven, og de findes i mange størrelser – fra helt mikroskopiske til kæmpe vækster.
Læs mere
Oliepalme
Oliepalmer kan blive op til 30 m høje og er i familie med kokospalmen. Den vokser naturligt Vestafrika fra Senegal til Angola – men dyrkes i alle steder med tropisk klima. Palmeolie laves af frugtkødet og palmekerneolie af frøene, der bl.a. bruges til sæbe og margarine.  
Læs mere
Antal plantearter
Den tropiske regnskov er langt det mest artsrige samfund på jorden. Fx indeholder en hektar (1.000 kvadratmeter) regnskov i Sydøstasien 120-200 forskellige arter af træer. I Amazonas-området i Sydamerika finder man områder, hvor en hektar regnskov indeholder op til 300 forskellige træarter. Til sammenligning indeholder en artsrig dansk skov kun 10-15 arter per hektar. I […]
Læs mere

.