Formering

I regnskoven har planterne udviklet ganske specielle former for tilpasninger, så de på trods af de særlige forhold alligevel kan blive bestøvet, få spredt deres frø, og blive i stand til at spire.

For at en plante kan danne frø og spire til nye planter, skal den bestøves. Det sker kun, hvis der overføres pollen fra den hanlige del af planten til den hunlige del. I regnskoven benytter planterne sig både af vind og af mange forskellige slags dyr til bestøvningen.

Når bestøvningen er foregået, og planten har udviklet frø, skal de spredes. Nogle frø spredes med vinden, men langt de fleste spredes ved hjælp af dyr. Det kan fx ske ved at dyret spiser frøet, som måske nødvendigvis skal passere dyrets tarmkanal, for at kunne spire; eller ved at dyret spytter frøet ud, når det har spist eventuelt frugtkød omkring frøet.

Andre interessante sider

Oliepalme
Oliepalmer kan blive op til 30 m høje og er i familie med kokospalmen. Den vokser naturligt Vestafrika fra Senegal til Angola – men dyrkes i alle steder med tropisk klima. Palmeolie laves af frugtkødet og palmekerneolie af frøene, der bl.a. bruges til sæbe og margarine.  
Læs mere
Skovbundens planter
Det er sjældent at se blomster, der vokser på skovbunden i en regnskov. Her er alt for lidt lys til at de fleste planter kan vokse, fordi så lidt af solens lys kan passere igennem træernes tætte kronlag. Forskellige plantearter har løst dette problem på forskellig vis: epifytterne vokser oppe i selve træernes kroner, mens […]
Læs mere
Et typisk regnskovstræ
Et typisk regnskovstræ ser specielt ud. Det er omkring 30 meter højt – lige så højt som Rundetårn i København – det har en slank stamme uden sidegrene før helt oppe, hvor trækronen starter. Det er 1 meter i diameter, har meget hårdt ved og et fladt rodsystem. Træet blomstrer ikke nødvendigvis hvert år; og […]
Læs mere

.