En nationalpark i Tanzania

I det østafrikanske land Tanzania findes der regnskove i bjerg-områderne, der rejser sig som pletter over savannen. Skovene har et meget rigt og særpræget dyre- og planteliv. Derfor har der i mange år været ønsker hos samarbejdende danske og tanzanianske forskere om at bevare disse skove.

I 1992 blev Udzungwa Mountains National Park derfor oprettet i en sydligt beliggende bjerggruppe. Bjergskovene skaffer vand til store områder og det var også en grund til nationalparkens oprettelse. Forskerne ønsker at udvide nationalparken fordi skovene øst for parken er endnu mere fantastiske og specielle. Her er mange dyre- og plantearter, som kun findes på dette sted. Nationalparker i regnskove er ofte blevet oprettet  for at bevare særligt interessante skove.

Der skal selvfølgelig tages hensyn til den lokale befolkning ved Udzungwa-bjerget, alene fordi skovene ellers ikke har en fremtid uanset deres status. Den lokale befolkning ved, at skovene skaffer dem rent drikkevand og vand til afgrøder og bl.a. derfor er de interesserede i at bevare dem. Men samtidig er de fattige og der kommer hele tiden mange nye munde at mætte. Derfor vil der komme et stadig større pres for at omdanne skovene til marker hvis ikke der findes andre løsninger.

Skovene er også truede af illegal tømmerhugst; det er især kamfertræet, som er kommercielt interessant.

Andre interessante sider

Sydøstasien
Siden begyndelsen af 1960’erne har store tømmerselskaber fældet meget regnskov i Sydøstasien. Fældningen har åbnet skoven så den er blevet tilgængelig for svedjebrugere, der så har kunnet rydde endnu større områder til dyrkning af landbrugsprodukter. Og klimaet er velegnet til plantagedrift, så der er etableret mange store plantager i tidligere regnskovsområder i Sydøstasien.
Læs mere
Muldlag
Muldlaget er det øverste lag af jordlaget og dér hvor nedbrydningen af dødt organisk materiale foregår. I regnskoven er dette muldlag meget tyndere end i en dansk skov. På grund af den høje temperatur og luftfugtighed i regnskoven foregår nedbrydningen dobbelt så hurtigt her som i en dansk skov; derfor dannes der ikke nær så […]
Læs mere
Dæmninger
Mange af regnskovslandene har forsøgt at udnytte vandkraften i de floder, der gennemløber regnskovene, til at producere energi. De har bygget store dæmninger og turbiner over floderne, og det har fået uheldige konsekvenser for mennesker og miljøet på stedet. Dæmningerne skaber store vandreservoirer, som oversvømmer og ødelægger meget store skovområder – ofte områder, hvor oprindelige […]
Læs mere

.