Kayapo

Kayapo’erne lever i det østlige Amazonas ved Xingu-floden. Det er et folk på ca. 3.500 mennesker, der er opdelt i 14 større grupperinger i forskellige landsbyer.

En traditionel landsby består af en rundkreds af træhuse tækket med palmeblade. I midten er der et eller flere huse, hvor kun mænd må komme. I de andre familiehuse bor både mænd, kvinder og børn. Alle landsbyens familier deles om det område i skoven, som hører til stammen.

Langs stier og på særligt udvalgte områder i skoven er der plantet afgrøder eller andre nytteplanter, så skoven på en måde er een stor vild have. Hver familie har sit særlige ansvar for dyrkning og forædling af en bestemt plante eller afgrøde. Kayapo’ erne kan bruge 90% af planterne, som vokser omkring deres lands-byer. F.eks. til føde, medicin, byggematerialer, beklædning eller udsmykning. Desuden jagter og fisker de i skoven.

 

Andre interessante sider

Missionær i regnskoven
Kristne missionærer var blandt de første hvide mennesker, der kom til regnskoven i Amazonas. De har altid betragtet omvendelsen af de oprindelige folk til den kristne tro som deres vigtigste opgave. Forkyndelsen i kirken har dog aldrig stået alene. Missionærerne har også anlagt skoler og sundhedsklinikker på deres steder midt i skoven. Trods gode hensigter […]
Læs mere
Tømmerarbejderen på Borneo
De mennesker, som fælder træerne på Borneo, laver ikke alle det samme. Nogle fælder stammerne, andre kører dem væk og andre igen samler dem til tømmerflåder før de bliver sendt nedad floden. Det er et farligt job, ofte kommer folk til skade, eller dræbt.
Læs mere
Økoturisten
Rygsækturisten rejser kun sjældent i grupper. Hun vil ikke skade sine omgivelser, og gør det da også i langt mindre grad end den almindelige turist, blandt andet fordi hun benytter de lokale transportmidler og sover i telt eller på de lokale små billige hoteller. Men økoturisten bruger ikke så mange penge under rejsen, og blandt […]
Læs mere

.