Maya

Maya’erne er en gruppe af oprindelige folk i Mellemamerika, der alle taler et maya-sprog. De ca. 10 millioner maya-talende folk bor i fire lande: Mexico, Guatemala, Belize og Honduras. De er efterkommere af den store maya-civilisation, som havde sin storhedstid fra år 300 til år 900 e.Kr.

Maya-civilisationen var højt udviklet og udmærkede sig bl.a. ved avanceret matematik og en tidsmåling, der var mere korrekt end den europæiske da spanierne invaderede maya-rigerne i 1520’ erne.

Maya’erne bor i dag i to vidt forskellige landskaber. På Yucatan-halvøen og i Tabasco lever maya’erne som svedjebrugere i regnskoven. I højlandet i det sydlige Mexico og Guatemala lever maya’ erne hovedsagelig som subsistensbønder på de karrige højtbeliggende jorde. Majs er den helt centrale afgrøde i Maya-kulturen, både i regnskoven og i højlandet. Majs skabte de første mennesker på jorden, ifølge maya’ernes myter.

 

Andre interessante sider

Udvandringen fra Java
De fleste udvandrere fra Java er landarbejdere uden jord. Men der er også folk fra byerne: cykeltaxikørere, skopudsere og andre, der prøver at hutle sig igennem storbyens vrimmel, om nødvendigt ved småkriminalitet. De håber på en bedre fremtid i de fjerne skove  
Læs mere
Quechua
For 600-700 år siden var inka-kulturen i Andesbjergene på sit højeste. Den bredte sig til regnskovene øst for bjergene. hvor quechua, inkaernes sprog, blev udbredt. En del af de mange indianske folk, der i dag lever i Peru og Ecuadors regnskove taler quechua og har en fælles inka-baggrund som efterkommere eller fordrevne af dette Andes-folk. Der […]
Læs mere
Kvægdriver i Brasilien
Amazonas rummer enorme kvægfarme. Kvæget er opdelt i store hjorde på hundredevis af dyr. En hjord bliver passet af 3-4 kvægdrivere. De kommer fra andre dele af Brasilien, en del af dem er daglejere fra den sydlige del af landet.
Læs mere

.