Okapier som bladædere

Okapien lever af friske blade som den plukker med sin lange tunge. For at kunne fordøje disse blades indhold af cellulose, har okapien på lige fod med andre drøvtyggere, udviklet et avanceret fordøjelses system. Alle drøvtyggere har nemlig fire maver og når f.eks. okapien har fyldt den første mave (vommen) med kviste og blade, så blandes føden med bakterier og protozoer, det hele gylpes op igen og tygges så godt igennem en gang til. Først derefter passerer føden de sidste tre maver. På denne måde kan selv cellulose nedbrydes.

Til dyregruppen af drøvtyggere hører 5 familier: Dværghjort, Hjorte, Okser, og Antiloper, Gaffelbukke og Giraffer. Okapien hører til giraffamilien.


Okapi

Okapien er i familie med giraffen, og begge er de klovdyr og drøvtyggere. Til forskel fra giraffen er okapien et rigtigt regnskovsdyr. Den har kortere hals og kortere ben end sin fætter, som lever på savannen. Vidste du, at hornene på han-okapien ikke er rigtige horn lavet af hornstof. Det er faktisk kranieudvækster af ben, der er overdækket med hud.

Andre interessante sider

Congopåfugl i Afrika
Congopåfuglen kommer logisk nok fra Congo (tidligere Zaire), hvor den lever en skjult tilværelse i regnskoven omkring Congofloden. Denne sjældne fugl blev først beskrevet af videnskaben i 1936, men ikke engang lokalbefolkningen kender den ret godt, de mener f.eks. stadig at hanner og hunnerne er helt ens. Dette skyldes nok at de kun har fanget […]
Læs mere
Manat (Søko)
I Amazoneflodens mangrove kan man være heldig at se de sjældne og sky manater. Det er dyr, der tilhører den gruppe at pattedyr vi kalder for søkøer. De er alle store vandlevende dyr med ganske små forluffer og store brede, flade haler. Manaterne vover sig aldrig på land, ja selv parringerne foregår i vand, hvilket […]
Læs mere
Gauer okse
Blandt regnskovens klovdyr finder vi verdens tungeste okse, gauren. Den kan blive næsten 2 meter høj og veje over 1.000 kilo. Alligevel er den sky og frygtsom. Gaurene findes i Sydøstasien og Indiens regnskove og lever ofte sammen i små flokke. De gamle tyre opsøger kun andre gaure når de er i brunst, ellers færdes de alene.
Læs mere

.