Okapier som bladædere

Okapien lever af friske blade som den plukker med sin lange tunge. For at kunne fordøje disse blades indhold af cellulose, har okapien på lige fod med andre drøvtyggere, udviklet et avanceret fordøjelses system. Alle drøvtyggere har nemlig fire maver og når f.eks. okapien har fyldt den første mave (vommen) med kviste og blade, så blandes føden med bakterier og protozoer, det hele gylpes op igen og tygges så godt igennem en gang til. Først derefter passerer føden de sidste tre maver. På denne måde kan selv cellulose nedbrydes.

Til dyregruppen af drøvtyggere hører 5 familier: Dværghjort, Hjorte, Okser, og Antiloper, Gaffelbukke og Giraffer. Okapien hører til giraffamilien.


Okapi

Okapien er i familie med giraffen, og begge er de klovdyr og drøvtyggere. Til forskel fra giraffen er okapien et rigtigt regnskovsdyr. Den har kortere hals og kortere ben end sin fætter, som lever på savannen. Vidste du, at hornene på han-okapien ikke er rigtige horn lavet af hornstof. Det er faktisk kranieudvækster af ben, der er overdækket med hud.

Andre interessante sider

Ozelot
Ozelotten hører til gruppen af småkatte, og lever ikke kun i regnskoven, men også i mere åbent skovland. Men dens smukt plettede skind giver især en effektiv camouflage i regnskoven, hvor lyset falder lidt diffust ned gennem træernes kroner. Ozelotten tilbringer meget tid i træerne, men jager fortrinsvis på skovbunden, hvor den i modsætning til […]
Læs mere
Hjortesvin som altæder
Som de fleste svin, lever hjortesvinet af alt hvad det kan finde på skovbunden. Det omfatter både plante- og animalsk materiale. De lange tænder bruges ikke til at finde føde med som man måske skulle tro, det er de for skrøbelige til, til gengæld mener forskerne at hjortesvinene signalerer til hinanden med disse “gevirer”. I […]
Læs mere
Dovendyret i trækronerne
Dovendyrets tilpasning til livet i de tropiske trækroner er tæt på at være fuldkommen. Disse langsomme pattedyr både æder, sover, parrer sig og føder deres unger hængende under grenene oppe under regnskovens tag. En gang om ugen må dovendyret dog ned. Nede ved roden af sit træ graver den et hul hvori den har afføring […]
Læs mere

.