Okapier som bladædere

Okapien lever af friske blade som den plukker med sin lange tunge. For at kunne fordøje disse blades indhold af cellulose, har okapien på lige fod med andre drøvtyggere, udviklet et avanceret fordøjelses system. Alle drøvtyggere har nemlig fire maver og når f.eks. okapien har fyldt den første mave (vommen) med kviste og blade, så blandes føden med bakterier og protozoer, det hele gylpes op igen og tygges så godt igennem en gang til. Først derefter passerer føden de sidste tre maver. På denne måde kan selv cellulose nedbrydes.

Til dyregruppen af drøvtyggere hører 5 familier: Dværghjort, Hjorte, Okser, og Antiloper, Gaffelbukke og Giraffer. Okapien hører til giraffamilien.


Okapi

Okapien er i familie med giraffen, og begge er de klovdyr og drøvtyggere. Til forskel fra giraffen er okapien et rigtigt regnskovsdyr. Den har kortere hals og kortere ben end sin fætter, som lever på savannen. Vidste du, at hornene på han-okapien ikke er rigtige horn lavet af hornstof. Det er faktisk kranieudvækster af ben, der er overdækket med hud.

Andre interessante sider

Klippegrævlinger
Klippegrævlinger er på størrelse med kaniner og er et lille tæt grå-brunt pelsdyr med kort snude, små ører, korte ben og kort hale. Under fødderne er de forsynet med svedkirtler og der kan trækkes sammen som en sugekop. På den måde kan klippegrævlingerne stå godt fast på sten og træstammer. Fortænderne i overmunden er spidse […]
Læs mere
Sommerfugle mellem trækroner
Mellem trækronerne er der stadig lys nok til at planterne sætter et utal af blomster. Disse bestøves af et tilsvarende væld af bl.a. farvestrålende sommerfugle. Deres farvepragt kan tjene flere formål: 1. Den kan være artskendetegn så sommerfugle af samme art kan genkende hinanden, hvilket er vigtigt for forplantningen. 2. Den kan fungere som camouflage, […]
Læs mere
Skovskildpadde
De er en ældgammel dyregruppe, som stort set ikke har forandret sig i 200 millioner år. Deres skjold er dannet af benplader, dækket af hornplader. Ribbenene er vokset sammen med skjoldet, hvad der betyder, at skildpadden kun kan bruge sin bugmuskel til at trække vejret med.
Læs mere

.