Regn og fordampning

I regnskoven regner det meget – mere end noget andet sted på jorden. Der falder i gennemsnit 2-5 meter regn om året, og nogle steder helt op til 11 meter om året. Til sammenligning falder der i Danmark 0,7 meter om året.

De kraftige regnskyl brydes i træernes kroner og på vej ned mod skovbunden fordamper 25 % og medvirker til at indhylle regnskovens kroner i tunge skyer. De 75 % af vandet, der når skovbunden kan være 15 minutter undervejs ned gennem kronlaget, for endelig at nå skovbunden og blive suget op af træernes rødder eller sive videre ned til grundvandet.

Andre interessante sider

Bundlag 2
Hernede er der næsten helt mørkt og kun skyggetålende planter kan gro. Nogle steder er det så mørkt at skovbunden næsten er ubevokset, hvilket gør det let at færdes mellem de store stammer, der bærer de højere toplag.
Læs mere
Toplag 3
Stadig i regnskovens øverste lag møder vi det mest fantastiske mylder af liv. Det menes, at der lever ca. 30 millioner forskellige slags insekter i regnskovens trætoppe. Alt fra fantastiske sommerfugle til små uanselige biller, der kun findes på helt specielle træer i en helt speciel højde.
Læs mere
Landskabsforandringer
Når regnskoven ryddes får det hurtigt meget synlige konsekvenser for klimaet og landskabets udseende. Uden skov er jorden meget mere sårbar overfor regn, sol og jordskred og dermed starter en generel udtørring. Klimaet bliver mere tørt, fordi der ikke dannes så mange skyer over en græssteppe som over regnskoven. Desuden er der langt større udsving […]
Læs mere

.