Solen
Solen er livgivende for alle planter. Uden den ville de ikke kunne vokse, blomstre og sætte frø til nye planter.
Planterne bruger bladene til at opfange solens lys med. Herude i bladene sætter solen fotosyntesen i gang. Fotosyntesen er en proces hvor kuldioxid (fra luften) forbindes med vand i bladene (er trukket op gennem rødderne) og sukkerstof (glukose) dannes. Sukkerstoffet er plantens energi, og det kan transporteres rundt i planten og på denne måde levere energi til fx vækst og blomstring i plantens forskellige dele.
Ved fotosyntesen danner planterne ilt som et biprodukt.
Vil du se ligningen og få forklaret de enkelte processer i fotosyntesen? (red: ikke klar)
Andre interessante sider
Sydøstasien
Siden begyndelsen af 1960’erne har store tømmerselskaber fældet meget regnskov i Sydøstasien. Fældningen har åbnet skoven så den er blevet tilgængelig for svedjebrugere, der så har kunnet rydde endnu større områder til dyrkning af landbrugsprodukter. Og klimaet er velegnet til plantagedrift, så der er etableret mange store plantager i tidligere regnskovsområder i Sydøstasien.
Læs mere
Mangrove regnskove
Når der tales om regnskove tænker man oftest på de der ligger langs ækvator; De ægte regnskove. Men faktisk kan der findes regnskove overalt nedbøren er over 2000 mm jævnt fordelt på alle årets måneder. Det giver mange forskellige typer af regnskov, fx alt efter i hvilken højde over havets overflade vi befinder os i.
Læs mere
Toplag 3
Stadig i regnskovens øverste lag møder vi det mest fantastiske mylder af liv. Det menes, at der lever ca. 30 millioner forskellige slags insekter i regnskovens trætoppe. Alt fra fantastiske sommerfugle til små uanselige biller, der kun findes på helt specielle træer i en helt speciel højde.
Læs mere