Landskabsforandringer

Når regnskoven ryddes får det hurtigt meget synlige konsekvenser for klimaet og landskabets udseende.

Uden skov er jorden meget mere sårbar overfor regn, sol og jordskred og dermed starter en generel udtørring. Klimaet bliver mere tørt, fordi der ikke dannes så mange skyer over en græssteppe som over regnskoven. Desuden er der langt større udsving i temperaturerne i det åbne land, end i skoves stabile klima. Også det er med til at ændre landskabets klima væsentligt.

De langvarige konsekvenser af regnskovsfældningen afhænger af hvor stort det ryddede område er. Er det et stort område kan det ikke vokse frem igen, bl.a. fordi frøene fra den tilstødende skov ikke kan spredes så langt. Er der kun ryddet et lille område, har skoven mulighed for at vokse frem igen, men det vil tage mange mange år inden den rummer ligeså mange arter som før den blev ryddet – og det vil sandsynligvis ikke være helt de samme arter der genindvandrer, som før rydningen.

Andre interessante sider

Løvfældende skove
I den løvfældende regnskov er klimaet mere sæsonpræget. Der indfinder sig en tørtid på mindst 3 måneder om året, og så bliver tropeskoven løvfældende; træerne taber bladene. En tydelig forskel på en løvfældende og en ægte regnskov er manglen på slyngplanter. Slyngplanterne kan ikke vokse i den tørre luft. Til gengæld når lyset ned på […]
Læs mere
Sekundær regnskov
Sekundær regnskov er en regnskov, der har været fuldstændig ryddet, og så er vokset op igen. Det sker oftest efter en periode med svedjebrug. Sekundære regnskove er meget arts-rige og fulde af hurtigtvoksende plantearter, som er indvandret fra den omliggende regnskov til den forladte landbrugsjord. Denne slags skov er mere jungleagtig end den oprindelige regnskov […]
Læs mere
Bundlag 2
Hernede er der næsten helt mørkt og kun skyggetålende planter kan gro. Nogle steder er det så mørkt at skovbunden næsten er ubevokset, hvilket gør det let at færdes mellem de store stammer, der bærer de højere toplag.
Læs mere

.