Tigere som rovdyr

Tigeren er som medlem af kattefamilien blandt pattedyrenes mest specialiserede rovdyr. Dens tandsæt er udelukkende tilpasset til at fastholde og skære med. Der er f.eks. ingen knusetænder og kødet tygges ikke,- det sluges i store lunser. Forlemmerne har en fantastisk veludviklet muskulatur der sammen med de altid skarpe kløer gør det muligt for tigeren at fastholde selv meget store byttedyr.

Tigerens stribede pels camouflerer den mod regnskovens lys og skygge-effekter. Således kan den snige sig ind på nært hold af byttet. Herfra overraskes byttedyret, tigeren farer frem og mindre dyr får et dræbende slag eller et bid i nakken, mens større dyr dræbes ved et vedvarende bid i struben.

 

Tigerens mange byttedyr

I de asiatiske regnskove inkluderer tigerens foretrukne byttedyr bl.a. axishjorte, vildsvin, gauerokser og tamkvæg, men den tager også krybdyr, fugle, frøer og fisk. Du kan finde mere information om mange af disse dyr i afsnittet om “Dyregrupper i regnskoven“.

 

frode leave XSVil du vide hvorfor tigeren altid har skarpe klør? så læs mere

Tigerens skarpe klør

Alle katte ( med undtagelse af den meget specielle gepard) blotter kun deres kløer ved jagt, klatring eller når de afmærker deres territorium på træstammer, resten af tiden ligger kløerne godt beskyttet i hudfolder i poterne. På denne måde slides kløerne ikke unødigt mod jorden og er derfor både skarpere og spidsere end kløerne hos f.eks. hunde og bjørne som altid har kløerne ude.

 

Andre interessante sider

Truede tigre
Den bengalske tiger fra Asiens regnskove er stærkt truet. Ved århundrede-skiftet mente man, at der var omkring 40.000 individer, i 1989 var bestanden nede på ca. 4300 og i 1996 fandt man kun ca. 3000 bengalske tigre i naturen. På grund af den store befolkningstilvækst i mange af de lande, hvor tigeren lever, bliver der […]
Læs mere
Axishjort
Axishjorten er en smuk, plettet hjort som lever i Indien og Sri Lankas regnskove. Man støder ofte på de halvstore flokke af axishjorte i nærheden af vandløb; men de er sky og bevæger sig hurtigt væk gennem underskoven, hvis de forstyrres. Axishjorten er et klovdyr.
Læs mere
Skolopender
Skolopenderen i regnskoven kan blive utroligt lang – op til 25 cm og med 170 benpar. Skolopenderen er et rovdyr; den fanger sit bytte med det første benpar, som er omdannet til et par giftige fangkroge. Både skolopenderen og tusindbenet bevæger deres mange ben i bølger ned langs kroppen. Hos skolopenderen sker bevægelsen forskudt, så dens gang […]
Læs mere

.