Manat (Søko)

I Amazoneflodens mangrove kan man være heldig at se de sjældne og sky manater. Det er dyr, der tilhører den gruppe at pattedyr vi kalder for søkøer. De er alle store vandlevende dyr med ganske små forluffer og store brede, flade haler. Manaterne vover sig aldrig på land, ja selv parringerne foregår i vand, hvilket tyder på en meget stor grad af tilpasning til livet i vand. De er planteædere og lever fortrinsvis af vandplanter på bunden af floderne. Men hvis en særlig indbydende gren hænger udover floden kan manaterne godt fristes til at nippe af mangrove-træernes blade, men på land går de altså ikke.

Den truede manat

Manaterne er meget udsatte. De får kun få unger i deres liv og er derfor, som art, meget sårbare overfor mange tidlige dødsfald. Og da de er meget fredelige, langsomme og smager godt, bliver de mange steder betragtet som et nemt byttedyr. Samtidig udsætter deres langsomme svømning dem også for risikoen at blive alvorligt såret af de speedbåde der ofte krydser de store floddeltaer.

Manater i mangrove

I Amazoneflodens mangrove kan man være heldig at se de sjældne og sky manater. Det er dyr, der tilhører den gruppe at pattedyr vi kalder for søkøer. De er alle store vandlevende dyr med ganske små forluffer og store brede, flade haler. Manaterne vover sig aldrig på land, ja selv parringerne foregår i vand, hvilket tyder på en meget stor grad af tilpasning til livet i vand. De er planteædere og lever fortrinsvis af vandplanter på bunden af floderne. Men hvis en særlig indbydende gren hænger udover floden kan manaterne godt fristes til at nippe af mangrove træernes blade, men på land går de altså ikke.

Vidste du at manaten er i familie med elefanten?

Andre interessante sider

Tupaia
Stamfaren til alle primaterne har formodenlig mindet om tupaiaen, også kaldet træspidsmusen. Den ligner en mellemting mellem en spidsmus og en lille abe. Ud fra fossiler kan man se, at de har ikke forandret udseende de sidste 70 mill. år.
Læs mere
Lori (fugl)
Der findes 65 forskellige arter af de små farvestrålende lorier. De lever i regnskovene i Ny Guinea, på Molukkerne og i Australien. Lorierne er små papegøjer, de mindste er kun ca. 12 centimeter, og de største ikke mere end 50 centimeter i længden. Til gengæld er de nogle af de mest farvestrålende og charmerende af regnskovens […]
Læs mere
Orangutang
I Sumatra og Borneos regnskove lever en anden menneskeabe, orangutangen. Skovmennesket, som navnet orangutang betyder på malaysisk, bevæger sig langsomt gennem trækronerne i jagt på frugt, blade, frø og eventuelle fugleæg. Også nattetimerne tilbringes heroppe. Orangutangen bygger en rede med et lille tag til læ for regnen; og her sover den 10-20 meter over jorden. Orangutangen lever til […]
Læs mere

.