Svedjebrugere

De oprindelige folk i regnskovene har dyrket jorden som svedjebrug i tusinder af år, og denne måde at kultivere skoven på giver ingen problemer, så længe der kun lever få mennesker i skoven. Men når der kommer mange mennesker til får jorden ikke tid til at ligge brak og hvile – så bliver den stadig mindre frugtbar. Og hvis der kun dyrkes én afgrøde på jorden, bliver den yderligere udpint.

Mange af de nybyggere, der er flyttet ud i regnskovene, havde ikke noget jord at dyrke, hvor de kom fra. men efter ganske få år er den nye jord så udpint, at nybyggerne endnu engang må flytte, rydde skov et andet sted og begynde forfra.

Det meste af den jord regnskoven vokser på er ejet af nogle ganske få mennesker – og mange ejer derfor ikke den jord de lever af. Jordejerne har bygget store veje igennem regnskovene, for at kunne udnytte dem bedst muligt økonomisk, og denne åbning af regnskovene har lokket tusinder af fattige mennesker.

Disse nybyggere menes at være den største trussel mod regnskoven i dag. De mange millioner svedjebrugere i regnskoven fælder årligt cirka 160.000 kvadratkilometer regnskov. Det svarer til, at et areal på mere end 3 gange Danmarks størrelse forsvinder hvert år.

Andre interessante sider

De uofficielle indvandrere
Regeringens projekter er med til at åbne skoven for andre tilflyttere og de fleste indvandrere i Kalimantan er ikke en del af regeringsprogrammet. De er selv flygtet fra fattigdommen. De dyrker ulovligt svedjebrug i skoven eller de fælder træer for at sælge tømmeret. En del af dem ender i de nye byers slumkvarterer.  
Læs mere
Mentawai
På den isolerede ø Siberut vest for Sumatra lever Mentawai-folket. Som stort set alle andre oprindelige folk lever Mentawai-folket spredt i skoven fordi et stort stykke skov kun kan brødføde et begrænset antal mennesker, der i hovedsagen lever direkte af skoven som jægere og samlere. Den traditionelle Mentawai-kultur er under stærkt pres og i dag er […]
Læs mere
Missionær i regnskoven
Kristne missionærer var blandt de første hvide mennesker, der kom til regnskoven i Amazonas. De har altid betragtet omvendelsen af de oprindelige folk til den kristne tro som deres vigtigste opgave. Forkyndelsen i kirken har dog aldrig stået alene. Missionærerne har også anlagt skoler og sundhedsklinikker på deres steder midt i skoven. Trods gode hensigter […]
Læs mere

.