Svedjebrugere

De oprindelige folk i regnskovene har dyrket jorden som svedjebrug i tusinder af år, og denne måde at kultivere skoven på giver ingen problemer, så længe der kun lever få mennesker i skoven. Men når der kommer mange mennesker til får jorden ikke tid til at ligge brak og hvile – så bliver den stadig mindre frugtbar. Og hvis der kun dyrkes én afgrøde på jorden, bliver den yderligere udpint.

Mange af de nybyggere, der er flyttet ud i regnskovene, havde ikke noget jord at dyrke, hvor de kom fra. men efter ganske få år er den nye jord så udpint, at nybyggerne endnu engang må flytte, rydde skov et andet sted og begynde forfra.

Det meste af den jord regnskoven vokser på er ejet af nogle ganske få mennesker – og mange ejer derfor ikke den jord de lever af. Jordejerne har bygget store veje igennem regnskovene, for at kunne udnytte dem bedst muligt økonomisk, og denne åbning af regnskovene har lokket tusinder af fattige mennesker.

Disse nybyggere menes at være den største trussel mod regnskoven i dag. De mange millioner svedjebrugere i regnskoven fælder årligt cirka 160.000 kvadratkilometer regnskov. Det svarer til, at et areal på mere end 3 gange Danmarks størrelse forsvinder hvert år.

Andre interessante sider

Udvandringen fra Java
De fleste udvandrere fra Java er landarbejdere uden jord. Men der er også folk fra byerne: cykeltaxikørere, skopudsere og andre, der prøver at hutle sig igennem storbyens vrimmel, om nødvendigt ved småkriminalitet. De håber på en bedre fremtid i de fjerne skove  
Læs mere
Efé
Efe-folket lever i den ældgamle Ituri-skov i det nordøstlige Congo. Det er et af fire beslægtede folk, som tilsammen kaldes mbuti’erne. De andre mbuti-folk går på jagt med net. Den form for jagt kræver mange menneskers deltagelse. Efe-folket går på jagt i mindre grupper, hvor de bruger bue og pil. Det er mændenes arbejde. Kvinderne indsamler bær, […]
Læs mere
Gummitapperen i Brasilien
Gummitapperen går ud i skoven og tapper den mælkehvide saft fra de vildtvoksende gummitræer, som står meget spredt. Saften laves til gummiblokke, der sælges. Gummi fra vildtvoksende træer udgør i dag kun en lille del af den samlede produktion af gummi. Plantager i Sydøstasien dækker langt det meste af verdens behov for gummi.    
Læs mere

.