Regeringens Barakbyer
Myndighederne rydder skov og bygger en barakby på den afbrændte jord. Hver familie får lidt jord til køkkenhave og frugttræer og et større stykke jord til at dyrke ris på. Familien får også del i afgrøderne fra et fælles areal. Her vokser olie-palmer og kokospalmer. Desuden får familien planter, gødning og såsæd, så de kan klare sig i to år.
Dette er hvad regeringen lover. Virkeligheden ser imidlertid ofte meget anderledes ud.
Andre interessante sider
Svedjebrug
Regnskovens jord har ikke så meget næring. Derfor må man lade markerne ligge brak efter at have dyrket dem i nogle år. Ny skov skal ryddes og vilde træer og planter kan give et fingerpeg om særlig frugtbar jord. Så ryddes skoven, men hellige træer får lov at blive stående. Kvas og løv afbrændes og […]
Læs mere
Penan
Penan’erne lever i den malayisiske delstat Sarawak og den indonesiske delstat Kalimantan på det nordlige Borneo. De er et af 21 oprindelige folk, der som en fællesbetegnelse kaldes dayakker. Kun nogle få hundrede lever i dag som nomader, resten bor fast i huse.
Læs mere
De uofficielle indvandrere
Regeringens projekter er med til at åbne skoven for andre tilflyttere og de fleste indvandrere i Kalimantan er ikke en del af regeringsprogrammet. De er selv flygtet fra fattigdommen. De dyrker ulovligt svedjebrug i skoven eller de fælder træer for at sælge tømmeret. En del af dem ender i de nye byers slumkvarterer.
Læs mere