Ulige samhandel

Befolkningerne i de rige lande ønsker gode, ensartede og ikke mindst billige tropiske varer som fx kaffe, tømmer til møbler og byggematerialer og gummi.

Befolkningerne i udviklingslandene, hvor regnskovene gror, er fattige og må udnytte ressourcerne hvor de findes. De har ikke råd til at tage hensyn til naturen. Derfor kan de ikke tage særligt hensyn til regnskovene, som for dem er uudnyttede og derfor brugbare i en trængt situation.

Handelsmønstret, hvor udviklingslande sælger råvarer til industrilandene, og industrilandene sælger forarbejdede varer til udviklingslandende, har ikke ændret sig væsentligt siden regnskovslandene var kolonier.

Det skyldes bl.a, at industrilandene har lagt told på forarbejdede varer fra udviklingslandene for at beskytte egne varer. Og med prisstigninger på industriprodukter skal de fattige lande sælge flere råvarer end tidligere for at kunne købe et tilsvarende antal forarbejdede varer. Udviklingslandene bliver således presset til at sælge flere råvarer og får stadig en ringere pris for dem.

Dette misforhold i landenes indtjeningsmuligheder fastholder fattigdommen og den lave levestandard i regnskovslandene. Det betyder bl.a. at befolkningen i disse lande ikke har noget socialt sikkerhedsnet i form af fx pension til ældre. Derfor er man ofte nødt til at have mange børn i familierne, så der er nogen til at tage sig af de gamle og syge når de ikke kan arbejde mere.

Andre interessante sider

Virksomheder i Vesten
Kakaobønner bruges til mange ting. mest kendt er anvendelsen af kakao til chokolade som drik og chokolade som slik. Men kakaobønner bruges også til f.eks. læbepomade, sololie og hudcreme. De fleste fabrikker, der producerer disse varer ligger i den vestlige verden. De er økonomisk interesserede i at kunne købe store mængder af gode og billige […]
Læs mere
Toplag 4
Intet andet sted på jorden findes der så mange forskellige arter af både dyr og planter som i regnskoven. Nogle forskere mener at mindst halvdelen af alle plante- og dyrearter i verden findes her – i regnskoven.
Læs mere
Toplag 2
Øverst er der kraftige vinde og luftfugtigheden er ca. 60 %. Det svarer til hvad vi ofte har herhjemme i Danmark. Men temperaturen kommer ofte op på over 30° C i løbet af dagen. Om natten falder temperaturen brat.
Læs mere

.