Ulige samhandel

Befolkningerne i de rige lande ønsker gode, ensartede og ikke mindst billige tropiske varer som fx kaffe, tømmer til møbler og byggematerialer og gummi.

Befolkningerne i udviklingslandene, hvor regnskovene gror, er fattige og må udnytte ressourcerne hvor de findes. De har ikke råd til at tage hensyn til naturen. Derfor kan de ikke tage særligt hensyn til regnskovene, som for dem er uudnyttede og derfor brugbare i en trængt situation.

Handelsmønstret, hvor udviklingslande sælger råvarer til industrilandene, og industrilandene sælger forarbejdede varer til udviklingslandende, har ikke ændret sig væsentligt siden regnskovslandene var kolonier.

Det skyldes bl.a, at industrilandene har lagt told på forarbejdede varer fra udviklingslandene for at beskytte egne varer. Og med prisstigninger på industriprodukter skal de fattige lande sælge flere råvarer end tidligere for at kunne købe et tilsvarende antal forarbejdede varer. Udviklingslandene bliver således presset til at sælge flere råvarer og får stadig en ringere pris for dem.

Dette misforhold i landenes indtjeningsmuligheder fastholder fattigdommen og den lave levestandard i regnskovslandene. Det betyder bl.a. at befolkningen i disse lande ikke har noget socialt sikkerhedsnet i form af fx pension til ældre. Derfor er man ofte nødt til at have mange børn i familierne, så der er nogen til at tage sig af de gamle og syge når de ikke kan arbejde mere.

Andre interessante sider

Bjergregnskove
Bjergregnskoven ligger fra 900 til 3000 meters højde. Plantevæksten i bjergregnskoven adskiller sig meget fra den i lavlandsregnskoven: Træerne er krogede og ofte flerstammede. Trækronerne er næsten altid indhyllet i lave skyer, hvorfor disse regnskove også kaldes for tågeskove. Lav’er hænger som skæg fra grenene, og stammerne og skovbunden er dækket af mos. Der er […]
Læs mere
Et bufferzoneprojekt i Costa Rica
Regnskovsgruppen Nepenthes har i perioden 1989-1993 samlet penge ind til bevarelse af regnskov i det mellemamerikanske land Costa Rica. De 200.000 danskere som støttede projektet har været med til at redde et areal på størrelse med Læsø. Først blev der opkøbt et areal mellem to nationalparker, så det blev ét stort sammenhængende område for dyre- […]
Læs mere
Ghanas regering
Over halvdelen af Ghanas eksportindtægter stammer fra salg af kakao. Og regeringen er interesseret i at sælge meget til udlandet, for salget giver udenlandsk valuta, som kan bruges til at købe ting fra udlandet. Men de ting der importeres til Ghana blive stadig dyrere i forhold til den kakao, Ghana eksporterer. Hvis Ghana derimod selv […]
Læs mere

.